Kodėl sveika valgyti kopūstus?

kopustKopūstus sveika valgyti dėl daugelio priežasčių. Pirmiausia, kopūstai gali būti puiki apsauga nuo peršalimo ligų. Dviejose dubenėliuose žalių kopūstų  yra daugiau nei 100 proc. paros normos vitamino C. Silpsta regėjimas? Tuomet taip pat kramsnokite kopūstus. Juose yra daug betakaroteno- medžiagos, kuri organizme virsta  vitaminu A. O jis, kaip žinia, tikras akių draugas. Kopūstuose yra itin daug vitamino K, kuris labai reikalingas širdžiai. Jis mažina plokštelių susidarymą arterijose, gerina smegenų veiklą. Kopūstai yra tikra superdaržovė, kai kalbama apie kovą su vėžiu, nes padeda nugalėti šią ligą. Juose yra gausybė antioksidantų ir kitų medžiagų, galinčių padėti įveikti vėžio ląsteles.

Kodėl sveika valgyti raugintus kopūstus?

Rauginti kopūstai yra naudingi sveikatai. Kopūstuose gausu ląstelienos. Tai pagerina virškinimą, sutvarko žarnyno veiklą. Jeigu valgysite daugiau raugintų kopūstų, nebeliks bėdų dėl tuštinimosi, taip pat pagerės suvirškinto maisto judėjimas žarnynu, nebeliks pilvo pūtimo. Rauginti kopūstai organizmą apsaugo nuo žarnyno vėžio, skrandžio opų ir kitų pavojingų ligų. Geležis, esanti raugintuose kopūstuose padidina energijos lygį, pegerina kraujotaką, medžiagų apykaitą. Raugintuose kopūstuose gausu vitamino C, o jis yra puikus imuniteto stiprintojas. Vitaminas C  padeda regeneruoti ląstelėms, prisideda prie baltųjų kraujo kūnelių ir kalogeno gamybos.

Kokie kopūstai tinka rauginimui?

Rauginimui tinka tik žieminiai gūžiniai kopūstai, kieti, balti ir užderantys vėlų rudenį. Jie tvirti, sunkūs, lapai stipriai prigludę vieni prie kitų. Paspaudus ar atsargiai patrynus gūžę turite girdėti girgždėjimą. Besirinkdami kopūstus juos apžiūrėkite, jie neturi būti pažeisti, jų forma turi būti tolygi. Svarbu, kad kopūstai nebūtų pašalę. Pašalusius kopūstus galima rauginti tik greitam valgymui, ilgiau pastovėję jie suminkštėja. Pirkdami kopūstus taip pat paklauskite, kada buvo nuimtas derlius- iš lysvių parneštus kopūstus reikėtų 1-2 savaites palaikyti ir tik tuomet rauginti.

Raudongūžiai kopūstai

Raudongūžiai kopūstai skirti ilgam sandeliavimui. Gūžės apvalios, vienodo didumo, tamsios spalvos, padengtos storu vaško sluoksniu, užauga 1,5- 3 kg svorio. Tinka mechanizuotam derliaus nuėmimui.

No Comments

Post a Comment