Articles Tagged with maistas

Kodėl sveika valgyti kopūstus?

kopustKopūstus sveika valgyti dėl daugelio priežasčių. Pirmiausia, kopūstai gali būti puiki apsauga nuo peršalimo ligų. Dviejose dubenėliuose žalių kopūstų  yra daugiau nei 100 proc. paros normos vitamino C. Silpsta regėjimas? Tuomet taip pat kramsnokite kopūstus. Juose yra daug betakaroteno- medžiagos, kuri organizme virsta  vitaminu A. O jis, kaip žinia, tikras akių draugas. Kopūstuose yra itin daug vitamino K, kuris labai reikalingas širdžiai. Jis mažina plokštelių susidarymą arterijose, gerina smegenų veiklą. Kopūstai yra tikra superdaržovė, kai kalbama apie kovą su vėžiu, nes padeda nugalėti šią ligą. Juose yra gausybė antioksidantų ir kitų medžiagų, galinčių padėti įveikti vėžio ląsteles.

Kodėl sveika valgyti raugintus kopūstus?

Rauginti kopūstai yra naudingi sveikatai. Kopūstuose gausu ląstelienos. Tai pagerina virškinimą, sutvarko žarnyno veiklą. Jeigu valgysite daugiau raugintų kopūstų, nebeliks bėdų dėl tuštinimosi, taip pat pagerės suvirškinto maisto judėjimas žarnynu, nebeliks pilvo pūtimo. Rauginti kopūstai organizmą apsaugo nuo žarnyno vėžio, skrandžio opų ir kitų pavojingų ligų. Geležis, esanti raugintuose kopūstuose padidina energijos lygį, pegerina kraujotaką, medžiagų apykaitą. Raugintuose kopūstuose gausu vitamino C, o jis yra puikus imuniteto stiprintojas. Vitaminas C  padeda regeneruoti ląstelėms, prisideda prie baltųjų kraujo kūnelių ir kalogeno gamybos.

Kokie kopūstai tinka rauginimui?

Rauginimui tinka tik žieminiai gūžiniai kopūstai, kieti, balti ir užderantys vėlų rudenį. Jie tvirti, sunkūs, lapai stipriai prigludę vieni prie kitų. Paspaudus ar atsargiai patrynus gūžę turite girdėti girgždėjimą. Besirinkdami kopūstus juos apžiūrėkite, jie neturi būti pažeisti, jų forma turi būti tolygi. Svarbu, kad kopūstai nebūtų pašalę. Pašalusius kopūstus galima rauginti tik greitam valgymui, ilgiau pastovėję jie suminkštėja. Pirkdami kopūstus taip pat paklauskite, kada buvo nuimtas derlius- iš lysvių parneštus kopūstus reikėtų 1-2 savaites palaikyti ir tik tuomet rauginti.

Raudongūžiai kopūstai

Raudongūžiai kopūstai skirti ilgam sandeliavimui. Gūžės apvalios, vienodo didumo, tamsios spalvos, padengtos storu vaško sluoksniu, užauga 1,5- 3 kg svorio. Tinka mechanizuotam derliaus nuėmimui.

Ar lietuviai moka ruošti tikrus kebabus?

kebabai

Kebabai tikrai mėgstamas patiekalas. Ne tik Turkijoje, kur jie buvo išrasti, tačiau ir Lietuvoje. Geriausiai tai įrodyti gali tai, kad mūsų šalyje tikrai labai daug kebabinių, kurios siūlo ne tik standartinius, tačiau ir vis neįprastesnius kebabus, kurie paskleidžia savo fantaziją ir leidžia žmonėms paprasčiau nuspręsti, kokie kebabai jiems labiausiai tinka ir kokie gebėtų geriausiai patenkinti skrandžio poreikius.

Kebabai Panevėžyje ir kituose Lietuvos miestuose dažniausiai gaminami pagal panašų šabloną. Visgi, inovatyvūs verslininkai stengiasi išlipti iš ribų ir tuo pačiu pasiūlyti tokius kebabus, kurie yra neįprasti ir kurie gali padėti į šį gana įprastą patiekalą pasižiūrėti visiškai kitu kampu. Dažnas tikina, kad lietuviški kebabai yra ne kebabai, tačiau mūsų pačių pagamintas asmeninis patiekalas, kuris patinka, tiesa, ne tik patiems lietuviams, tačiau ir mūsų šalies lankytojams.

Kur lietuviai išmoko kebabų gaminimo subtilybių?

Kebabų gaminimas nėra sudėtingas ir su tuo sutiktų kiekvienas, kuris nors kartą namuose bandė pats pasigaminti šiuos gana paprastus ir greitai padaromus maisto patiekalus. Visgi, reikia įvertinti tai, kad kebabai Alytuje gaminami moderniau nei visur kitur taip stengiantis suburti ištikimų klientų ratą ir tuo pačiu pasiūlyti jiems kur kas liberaliau pasižiūrėti į paprasčiausius kebabus.

Daugelis lietuvių net nesimokė šio meto, kadangi atrodo, kad tereikia į plutą sudėti daržoves ir kai kuriais atvejais mėsą. Rodos, kad viskas labai paprasta ir patogu, tačiau reikia nepamiršti, kad šiuo metu žmonės labai ieško inovatyvių dalykų, tad net ir pats paprasčiausias kebabas nebus perkamas, jeigu jis nebus skanus.  Skaniam maistui pagaminti reikia žinių. Tuo norime pasakyti, kad nors kebabai atrodo labai paprastai gaminami, tačiau tai reikalauja profesionalumo ir žinių. Paprasčiausiai, geras specialistas turi mokytis pas meistrus. Ne veltui valgydami labai skirtingose vietose galime rasti labai skirtingų skonio kebabų. Nuo tokių, kurie labai patinka iki tokių, kurie nepateisina poreikių.

Kuriame Lietuvos mieste kebabai skaniausi?

Šiuo metu kebabus galima įsigyti bet kuriame Lietuvos mieste: kebabai Šiauliuose, kebabai Klaipėdoje, kebabai Anykščiuose, kebabai Druskininkuose bei kituose miestuose, kuri gali pilnai patenkinti Jūsų poreikius. Kadangi miestų pasirinkimas toks platus, o kebabinių juose – dar platesnis, susirasti tinkamiausi vietą teks sugaišus šiek tiek laiko. Visgi, naudojantis internetinėmis sistemomis viską padaryti kur kas paprasčiau ir tai garantuoja, kad tai ką radote Jums puikiai tiks.

Nepriklausomai nuo to, kuriame Lietuvos mieste valgote svarbiausia įvertinti ir palyginti kitus kriterijus, kurie ir gali nulemti, kokią kokybę pavyks gauti. Juk svarbiausia, kad šiuo metu pasirinkimo galimybių tiek daug, kad nesvarbu, kokie Jūsų maitinimo įpročiai – tikrai rasite tai, kas Jums tinka. Taigi, drąsiai lyginkite alternatyvas ir būsite tikras, kad pasirinkimas paketins ne tik Jūsų skrandžio, tačiau ir kūno poreikius. Juk visada norsi valgyti skaniai, tačiau būti ramiu, kad maistas nekeliaus tiesiai į pilvuką ir didesnes apimtis.

Lietuviai tikrai geri kulinarai, tad tuo pačiu moka garinti net ir tokius patiekalus, kurie mūsų šalyje nėra įprasti. Svarbiausia nebijoti drąsiai eksperimentuoti ir bandyti naujus receptus, kurie padės pranokti jau esamus ir tuo pačiu pagerinti konkretaus recepto situaciją.

Kebabai Prienuose – geras pasirinkimas visiems, kurie mėgsta skanų maistą. Svarbiausia išbandyti kuo daugiau vietų, kad galiausiai pasirinkta pilnai pateisintų poreikius ir galėtumėte džiaugtis labai skaniu maistu.

Mitybos programa. Kaip ji turėtų būti subalansuojama?

nutukimasJau kurį laiką kamuoja nutukimas ir jo sukeltos šalutinės problemos? Jo atsikratyti nėra taip lengva kaip galvojate, tačiau jeigu įdėsite nemažai pastangų, tuomet tikrai pavyks išspręsti šią problemą. Nutukimas jau yra laikomas gana rimta sveikatos problema, nes vis dėlto – jis sukelia įvairias ligas. Jeigu tvirtai apsisprendėte laikytis dietos ar tiesiog sugalvojote sportuoti, tuomet prieš tai reikėtų gerai pasidomėti visais niuansais. Svorio metimas turi būti saikingas ir jokiu būdu nevalia pasitelkti drastiškų priemonių. Tai gali dar labiau sugadinti jūsų sveikatą. Ekspertai labiausiai akcentuoja, kad svorį mesti reikia palaipsniui, o badavimas tikrai neduoda jokios naudos.

Kiekvienas žmogus, kuris nori numesti svorio, pirmiausia turi suprasti, kad žmogaus organizmas kasdien reikalauja įvairiausių medžiagų. Jų negavus, ima streikuoti tam tikros organizmo funkcijos, gali išsivysti įvairios lėtinės ligos ir ne tik. Tai labiausiai pabrėžiama tiems, kurie ketina smarkiai apriboti mitybą. Jos apriboti nereikia – ją reikia subalansuoti. Staigus mitybos pakeitimas gali atnešti daugiau žalos nei naudos. Tad, jokiu būdu nekankinkite savęs badavimu – geriausia būtų subalansuoti mitybą ir tiek.

Kalbant apie mitybos subalansavimą, patartina kai kuriuos maisto produktus keisti kitais. Žinoma, prieš tai būtina kruopščiai paskaičiuoti įprastai suvartojamą kalorijų kiekį. Tokiu atveju sužinosite kiek per daug kalorijų su vartojate kasdien. Galiausiai, liks tik sumažinti kalorijų skaičių bei kai kuriuos maisto produktus pakeisti kitais. Metantiems svorį, dažniausiai rekomenduojama atsisakyti riebių patiekalų bei įvairaus nesveiko maisto. Juos keisti reikėtų vaisiais bei daržovėmis. Aišku, jų suvartoti reikia tiek, kad susidaryti reikalingas kalorijų kiekis.

Mitybos programa turi būti subalansuota taip, jog kasdien gaunamas kalorijų skaičius bei tam tikrų medžiagų kiekis būtų pakankamas žmogaus organizmui. Štai kodėl geriausia būtų kreiptis į mitybos specialistus. Jie geriau žino kokią mitybą turėtumėte pasitelkti. Matote, jeigu jūsų organizmui trūks tam tikrų medžiagų, tuomet kai kurie jūsų organai gali pradėti dirbti ne taip kaip turėtų. Gali išsivystyti įvairios nepakankamumo ligos ir t.t.

Jeigu jums norisi sumažinti svorį, tiesiog turite kreiptis į profesionalus – ji žino ko jums reikia.

kepyklų įranga

Viešojo maitinimo ir kepyklų įranga

kepyklų įrangaViešasis maitinimas bei kepyklos ypač daug išmanymo ir profesionalumo reikalaujanti sritis ir net maži nukrypimai nuo reikalavimų gali daryti neigiamą įtaką įmonės reputacijai bei finansinei sėkmei. Projektuojant viešojo maitinimo objektą svarbu suplanuoti erdvę taip, kad visas technologinis procesas galėtų vykti kuo patogiau bei būtų laikomasi visų normų ir taisyklių.

Bendrovė „BALTIC MASTER“ nuo pat savo įsikūrimo pradžios viešojo maitinimo įstaigoms ir maisto pramonės įmonėms teikia profesionalias paslaugas bei įrangą. O ilgametė projektavimo skyriaus patirtis, projektuojant įvairaus sudėtingumo viešojo maitinimo objektus, leidžia klientui pasiūlyti optimaliausią sprendimo variantą.

„BALTIC MASTER“ bendradarbiauja su geriausiais profesionalios įrangos gamintojais visame pasaulyje, nuolat ieško inovatyvių sprendimų, yra atvira naujoms idėjoms ir technologijoms. Platus ir modernus požiūris mums suteikia galimybę savo klientams pasiūlyti pačios įvairiausios, jų lūkesčius atitinkančios įrangos, o mūsų patyrę specialistai visada profesionaliai patars ir padės išsirinkti įrangą, kuri padės įgyvendinti jūsų sumanymą.

Bendrovė „BALTIC MASTER“ tiki, kad ilgalaikiai, partneriškumu pagrįsti profesiniai ryšiai yra visapusiškai naudingi, todėl su įrangos gamintojais užmezgame tik ilgalaikius partnerystės ryšius, užtikrinančius geras pirkimo sąlygas, o tai mums leidžia savo klientams pasiūlyti palankias tiekimo sąlygas.

Mes jums galime atlikti šiuos darbus: 

  • technologinis viešojo maitinimo objektų (barų, restoranų, kavinių, picerijų, kepyklų, mėsos ir salotų cechų ir t. t.) projektavimas, įrengimas;
  • profesionalios įrangos gamyba, tiekimas ir montavimas;
  • įrangos remontas ir objektų techninė priežiūra.

„BALTIC MASTER“ prisidės prie jūsų idėjos įgyvendinimo!

bulvės su lupenomis

Bulvių valgymas su lupena – ar nepakenksime sau?

bulvės su lupenomisPastaruoju metu tapo labai populiaru įvairiausius patiekalus patiekti su bulvėmis, kurios vis dar yra su lupenomis. Dauguma įsitikinę, kad tai labai skanus ir labai naudinga ūsų sveikatai. Manoma, kad po lupena yra susikaupę visi vitaminai bei mikroelementai. Bet ar mūsų įsitikinimas nėra klaidingas?

Juk dar visai neseniai buvo sakoma, kad neskustos bulvės tai yra prasčiokų ar blogiau gyvenančių virtuvės patiekalas. Mat šitaip yra ganėtinai neblogai sutaupoma, juk lupena nenukeliauja į šiukšlinę, o taip pat ir skutant, nėra nupjaunama dalis bulvės. Bet dabar atėjo laikas, kai neskustos apkeptos bulvės  yra patiekamos kaip nuostabus garnyras net pačios aukščiausios klasės restoranuose. Prie šių bulvių ypatingai dera troškinti rauginti kopūstai.

Bet gal mėgautis neverta?

Štai Vokietijos mokslininkai Udo Pollmeris bei Monika Niehaus, mano, kad tokios bulvės nėra pačios naudingiausios mūsų organizmui. Taip paruoštos bulvės turi visai kitokį skonį nei skustos. Monika, kuri dirba biologe bei neirofiziologijos mokslų daktare tikina, kad bulvių luopelė yra sudaryta iš kamštinės medžiagos. Ir čia pat pateikia paprastą palyginimą, ar gerdami vyną Jūs taip pat pagraužiate jo kamščio? Šie mokslininkai teigia, kad kalbos apie vitaminų šaltinį iš bulvės „odelės“ yra visiškai neteisingos ir prasilenkiančios su tiesa. Taip pat jų nėra ir viršutiniame bulvės sluoksnyje – minkštime, kuris eina iškart po luobelės.

Visgi.. pakenksime sau?

Vokietijos mokslininkai atlikę tyrimus, gali mus nuliūdinti. Bulvės luobelėje, ne tik, kad nėra vitaminų, tačiau juose yra ir nuodingų medžiagų – glikoalkaloidų solanino bei čokanino. Mūsų taip mėgstamos bulvės yra priskiriamos kiauliauoginių šeimai, o tai reiškia, kad šios bulvės auga taip, kad į savo paviršių išskiria labai stipriai veikiančius antikūnus, taip apsisaugodamos, kad augalo virkščių ir gumbų nesuėstų maisto beieškantys gyvūnai.
Užvalgę tokių bulvių galime apsinuodyti, o simptomai gali būti visokie, tai pykinimas ar vėmimas, taip pat galvos svaigimas, traukuliai, karščiavimas bei dusulys. Labai išimtinais atvejais kelios bulvės su lupena gali būti tiek nuodingos, kad žmogui net gali sukelti mirtiną pavojų. Ypatingai tokių bulvių turėtų besilaukiančios moterys.

Galiausiai, mokslininkai pataria, kad jeigu norite mėgautis tokiomis bulvėmis su lupena, darykite tai atsakingai. Kol bulvės yra šviežios, dar pirmosiomis dienomis, jas galima valgyti su luobele. Po kelių savaičių galima jas virti su luobele, tačiau prieš valgant jau reiktų ją nulupti ir jos atsikratyti. O einant laikui taip bulvių jau net ir virti negalima.

Taip pat labai svarbus yra ir laikimo sąlygos. Bulvių didžiausias priešas yra saulė. Jeigu mūsų taip mėgstamos bulvės pastovi saulėje, su luobele jų valgyti jau negalima. Jeigu jas laikysime šaltai ir saulės nepasiekiamoje vietoje, nuodingų medžiagų susikaups daug mažiau. Taigi, maistu mėgaukitės atsakingai ir saugokite savo sveikatą.