
Turbūt sutiksite, kad vienas mėgstamiausių ir pagrindinių lietuviškos virtuvės ingredientų yra bulvės. Verta iš naujo prisiminti tradicinius, itin gardžius lietuviškus patiekalus, kurie leis grįžti į vaikystę ar nustebinti svečius iš užsienio. Dalinamės keliais lengvais receptais iš bulvių, kurie yra ne tik sotūs, bet ir labai skanūs.
Bulviniai blynai
Vienas paprasčiausių, bet kartu ir populiariausių patiekalų, kurį pagaminti gali net vaikai.
Jums reikės:
- 5 vidutinio dydžio bulvių (tarkuotų),
- 1 svogūno (smulkiai supjaustyto),
- 2 kiaušinių,
- 2 valgomųjų šaukštų miltų,
- druskos,
- pipirų,
- augalinio aliejaus kepimui.
Dubenyje sumaišykite tarkuotas bulves, smulkintą svogūną, kiaušinius, miltus, druską ir pipirus. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Šaukštu sudėkite bulvių mišinį į keptuvę, išlyginkite mentele ir kepkite, kol iš abiejų pusių jie taps auksinės spalvos. Patiekite su grietine arba obuolių uogiene.
Kugelis
Sotus, gardus tradicinis patiekalas, kuris puikiai tiks savaitgalio pietums ar vakarienei.
Jums reikės:
- 1 kg bulvių (nuluptų ir sutarkuotų),
- 1 svogūno (smulkiai supjaustyto),
- 200 g šoninės (supjaustytos kubeliais) (neprivaloma),
- 4 kiaušinių,
- 250 ml pieno,
- druskos,
- pipirų,
- sviesto arba aliejaus.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Dubenyje sumaišykite tarkuotas bulves, smulkintą svogūną, kubeliais pjaustytą šoninę, kiaušinius, pieną, druską ir pipirus. Kepimo indą ištepkite sviestu, supilkite mišinį ir kepkite nuo 1 iki 1,5 valandos, kol įgaus auksinę spalvą ir apskrus. Patiekite kugelį karštą ir pagardinkite jį grietine.
Bulviniai vėdarai
Tai lietuviams mėgstamas ir savas, o užsienio turistams – stebinantis patiekalas.
Jums reikės:
- 1 kg bulvių (nuluptų ir sutarkuotų),
- 200 g rūkytos šoninės (supjaustytos kubeliais),
- 1 svogūno (smulkiai supjaustyto),
- druskos,
- pipirų,
- pakelio kiaulės žarnų.
Dubenyje sumaišykite tarkuotas bulves, kubeliais pjaustytą šoninę, smulkintą svogūną, druską ir pipirus. Mišiniu įdarykite dešrų apvalkalus ir tvirtai suriškite galus. Virkite vandenyje apie 20 minučių. Prieš patiekdami vėdarus, pakepkite juos ant grotelių arba paskrudinkite ant sviesto/ taukų keptuvėje, kol įgaus auksinę spalvą.
Tikimės, kad lietuviška virtuvė ir šie lengvi receptai iš bulvių iš naujo sužavės Jus, Jūsų artimuosius ir svečius. Skanaus!



Su žodžiu „vaikystė“ siejasi daug sąvokų, saldumynai – viena jų. Tiesa, jei mes suaugusieji, neretai valgome bet kokius saldumynus (kvepia emociniu valgymu, ar ne?), tai vaikai dažniau „valgo akimis“. Šie turi savo mėgiamus saldumynų favoritus, dėl kurių galėtų atiduoti bet ką (ar bent žiūrėti tokiu žvilgsniu, prieš kurį išsilydo net patys griežčiausi tėvai). Vieni iš numylėtinių, kuriems atsispirti negali nei vienas vaikas – guminukai. Tai – įvairiausių formų, spalvų, kvapų bei tobulos tekstūros saldumynai, sukeliantys tiek džiaugsmo mažiesiems, tačiau priverčiantys pasukti galvą suaugusiuosius. 
Kopūstus sveika valgyti dėl daugelio priežasčių. Pirmiausia, kopūstai gali būti puiki apsauga nuo peršalimo ligų. Dviejose dubenėliuose žalių kopūstų yra daugiau nei 100 proc. paros normos vitamino C. Silpsta regėjimas? Tuomet taip pat kramsnokite kopūstus. Juose yra daug betakaroteno- medžiagos, kuri organizme virsta vitaminu A. O jis, kaip žinia, tikras akių draugas. Kopūstuose yra itin daug vitamino K, kuris labai reikalingas širdžiai. Jis mažina plokštelių susidarymą arterijose, gerina smegenų veiklą. Kopūstai yra tikra superdaržovė, kai kalbama apie kovą su vėžiu, nes padeda nugalėti šią ligą. Juose yra gausybė antioksidantų ir kitų medžiagų, galinčių padėti įveikti vėžio ląsteles.
Jau kurį laiką kamuoja 
Viešasis maitinimas bei kepyklos ypač daug išmanymo ir profesionalumo reikalaujanti sritis ir net maži nukrypimai nuo reikalavimų gali daryti neigiamą įtaką įmonės reputacijai bei finansinei sėkmei. Projektuojant viešojo maitinimo objektą svarbu suplanuoti erdvę taip, kad visas technologinis procesas galėtų vykti kuo patogiau bei būtų laikomasi visų normų ir taisyklių.
Pastaruoju metu tapo labai populiaru įvairiausius patiekalus patiekti su bulvėmis, kurios vis dar yra su lupenomis. Dauguma įsitikinę, kad tai labai skanus ir labai naudinga ūsų sveikatai. Manoma, kad po lupena yra susikaupę visi vitaminai bei mikroelementai. Bet ar mūsų įsitikinimas nėra klaidingas?